23.4.2007

TARKASTUS

Täydellisessäkin yhteiskunnassa on pakkohoitolaitoksia. Yhteiskunnan täytyy voida suojautua niiltä yksilöiltä jotka eivät osaa sen pelisääntöjä. Yksilöllä on kuitenkin oikeutensa. Tässäkin laitoksessa järjestettiin vuosittain tarkastus siitä, että pakkohoito on perusteltua.
"Mitä tämä kuva tuo mieleenne ?"
Lääkäri kysyi näyttäen klassista mustetahratestiä. Rochildin vapaa assosiaatio testi kertoi yhä paljon enemmän kuin tietokonepohjaiset tutkimukset. Täällä testin arvo oli kuitenkin kyseenalainen, sillä vastaus oli aina sama.
"Apollo 87 laskeutumisen marssiin." Vastasi mies silmät kiiluen.
Lääkäri katsoi miestä hämmentyneenä, uusi vastaus. Ehkä tällä miehellä olisi toivoa. Ehkä jonain päivänä hän voisi kotiuttaa yhden miehen.
"Entäs tämä...?" Kysyi lääkäri
"Perhosen toukkavaihe toukokuussa ?"
Vastasi mies. Lääkäri huomaa valheenpaljastimen hälytysvalon vilkkuvan. Mies huomaa sen myös ja purskahtaa nauruun.
"No hyvä on. Mies ja nainen, 69." Valheenpaljastin kertoo tämän olevan totta.
Seuraavana testissä kysytään minäkuvaa. Mies heittäytyy täysin hulvattomaksi jäätyään kiinni valheesta, hän tietää pakkohoidon jatkuvan. "Minä olen mies ja ylpeä siitä." Sanoo mies haastattelun päätteeksi.
Lääkäri ottaa pakkohoitokaavakkeen ja ruksaa sen saman rastin, joka aina ruksataan näissä haastatteluissa. Vaaraksi itselleen ja yhteiskunnalle. Sairaudentunnoton, perversseistä fantasioista kärsivä mies. Miehisyyden diagnoosinumero on 69X, mutta mistähän se mies oli saanut sen selville.

Ei kommentteja: