23.4.2007

TÄYDELLINEN MIES

Marja nousee vuoteestaan ja lähtee jääkaapille, jo kolmatta kertaa tänä yönä. Juotuaan lasin jääkylmää mehua hän menee takaisin sänkyyn. Huomenna olisi raskas työpäivä ja hän tiesi, että olisi tärkeä nukkua, levätä kunnolla. Töissä eteneminen oli vaikeutunut, kun neutrit tuntuivat uhraavansa koko elämänsä työlle, naiset eivät enää pärjää noille tuhka-munille.
Uni ei kuitenkaan tule. Hän on viime aikoina nukkunut huonosti. Eron jälkeen Marja ei ollut nukkunut yhtään yötä, ei kokonaan, eikä hyvin ainakaan.
Vaikka hän vihasi ex-miestään, sitä juoppoa, hänellä on myös ikävä. Tai ikävä on oikeastaan väärä sana, oikeastaan hänellä on tyhjä olo, paha olo.
Marja nousee vuoteestaan ja kävelee vaatekaapille. Hän ottaa kaapista vanhan peiton, hänen ex-miehensä peiton. Hän menee takaisin sänkyyn, taittelee ylimääräisestä peitosta ihmishahmon ja kääriytyy tiivisti siihen. Lopulta väsymys voittaa ja uni saapuu, synkkä ja yksinäinen uni.
Aamulla Marjalla on yhä paha olo, hän soittaa töihin ja ilmoittaa olevansa sairas. Hän menee takaisin sänkyyn ja yrittää saada unenpäästä kiinni. Maattuaan pari tuntia onnistumatta saamaan unta, hän nousee ylös ja huomaa kuitenkin olonsa kohentuneen siinä määrin, että hän jaksaa käydä suihkussa. Yksin on kylmä herätä vaikka on kevät, hän ajattelee.
Pitkän, yli puoli tuntia kestäneen kuuman suihkun jälkeen hän muistaa, että tänään kaupassa olisi tuoretta merilevää tarjouksessa. Tuore merilevä on harvinaista herkkua ja sitä paitsi hänen lempiruokaansa.
Hän päättää lähteä kauppaan. Hän pukeutuu ja kävelee ulos kuulaaseen kevätpäivään. Aurinko lämmittää häntä ja paha olo alkaa pikkuhiljaa väistyä. Silmiin sattuu, mutta sielu tuntuu lämpenevän kevätauringossa.
Metro-asema on tyhjillään. Työmatkalaiset ovat jo menneet ja työttömät eivät ole vielä edes heränneet. Vain yksinäinen hahmo laiturin penkillä lukee lehteä. Marja tietää hahmon olevan neutri. Hän oli usein ihmetellyt, mistä sen aina tiesi, mutta sen vain tiesi, aina.
Kenties yksinäisyydestä, taikka vain hetken mielenjohteesta hän kävelee hahmon luokse ja aloittaa keskustelun. Aluksi he keskustelevat vallitsevasta säätilasta, mutta pian jo Marjan avio-erosta, elämästä ja hyvistä kirjoista. He keskustelevat niin intensiivisesti, että he eivät edes huomaa ohikiitäviä junia. Ensikertaa pitkään aikaan Marja tuntee, että hän ei ole yksin. Ensikertaa Marjasta tuntuu, että joku kuuntelee häntä oikeasti, ei pelkästään kohteliaisuudesta tai halusta päästä hänen pöksyihinsä. Tapaamisesta kehkeytyi pian syvä ystävyys ja pian he olivat jo muuttamassa yhteen. Neutri ei olisi halunnut kiirehtiä, mutta Marja sai kuitenkin tahtonsa läpi.
Itse asiassa, Marja tuntui saavansa tahtonsa läpi joka asiassa ja Marja piti siitä.
Kuinka ihania ne yöt olivatkaan. Mies kietoutui tiiviisti kiinni Marjaan koko yöksi. Marja nukkui paremmin kuin koskaan aikaisemmin.
Aluksi Marja halusi seksiä ja neutri yritti parhaansa mukaan auttaa häntä siinä. Neutri oli hellä ja huomaavainen ja toimi juuri niin kuin Marja halusi, mutta Marja ymmärsi, että seksi ei merkinnyt neutrille mitään ja pian koko seksi asia unohtui. Myöhemmin Marja ihmetteli, kuinka hän oli joskus kuvitellut tarvitsevansa seksiä, kun hän tarvitsi vain läheisyyttä ja hellää miestä, joka olisi aina valmis kuuntelemaan ja lohduttamaan häntä. Miestä, joka ymmärsi häntä.
Päivät täyttyivät ihanista yhdessä olon hetkistä ja yöt ihanasta läheisyyden tunteesta. Marja huomasi, että hän oli aidosti onnellinen ensikertaa elämässään. Neutrikin vaikutti tyytyväiseltä. Neutrille näytti elämän sisällöksi riittävän kodinhoito ja Marjan mielyttäminen. Vuotta myöhemmin, Marjan kosittua, he vahvistivat yhteiselonsa viralliseksi avioliitoksi.
Vielä nyt, vuosia myöhemmin, kävellessään kaupungilla ja nähdessään keskustaan juopottelemaan kertyneitä miehiä Marja ajattelee kuinka onnekas hän on, hänellähän on täydellinen mies.

Ei kommentteja: